20 de trucuri pentru un blat perfect

Orice tort delicios începe cu un banal blat, care reprezintă baza creației tale dulci și care, trebuie să recunoaștem, joacă un rol esențial când vine vorba de un tort reușit.
Deși banal, adesea blatul îți poate da bătăi de cap deoarece și cele mai testate rețete pot să te dezamăgească din când în când. Cu siguranță că ți s-a întâmplat și ție ca blatul să se lase, să nu crească, să fie prea dens sau să aibă o textură ciudată, să nu poți să îl tai cum trebuie sau pur și simplu, să se dezmembreze.

Ce trebuie să faci ca să obții un blat perfect? Te învățăm noi, oferindu-ți câteva trucuri utile. Data viitoare când vei face un blat, ține cont de următoarele:

Trucuri pentru un blat perfect

blat perfect

 1. Scoate ingredientele necesare pentru blat din frigider cu 60-90 de minute înainte de a le folosi pentru a te asigura că sunt la temperatura camerei.
 2. Este important ca ouăle folosite să fie Poți verifica prospețimea foarte simplu: pune ouăle într-un bol cu apă- dacă plutesc nu sunt proaspete, dacă se scufundă sunt.
 3. Pentru a aduce ouăle la temperatura camerei mai repede, le poți scufunda în apă caldă pentru 30 de minute.
 4. Pentru a aduce untul la temperatura camerei, taie-l în cubulețe și pune-l pe o farfurie.În 15 minute vei avea unt numai bun de folosit.
 5. Amestecă mai întâi ingredientele uscate și abia apoi adaugă-le peste cele lichide.
 6. Nu amesteca prea mult ingredientele uscate cu cele lichide, este suficient să le incorporezi.
 7. Este foarte important ca bolul în care bați albușurile să fie curat și degresat- altfel nu se va bate spuma cum trebuie.
 8. Nu adăuga niciodată gălbenușurile amestecate cu zahăr peste spuma de albușuri, ci invers. Compoziția mai aerată trebuie incorporată cu grijă în compoziția mai fermă.
 9. Dacă adaugi mai multe arome în blat, începe întotdeauna cu cea de vanilie. Aceasta intensifică aromele adăugate apoi.
 10. Ai grijă la cantitatea de zahăr! Folosește exact cantitatea indicată. Prea mult zahăr vor da tortului o crustă închisă la culoare și prea puțin zahăr îi conferă o textură prea densă.
 11. Ai grijă la cantitatea de făină. Respectă rețeta pentru a te asigura că nu folosești prea puțină. O cantitate insuficientă de făină cauzează lăsarea blatului după coacere.
 12. Făina folosită trebuie cernută de 2-3 din același motiv: pentru a evita ca blatul să se lase.
 13. Folosește un cuțit pentru a nivela blatul în forma de copt.
 14. Pentru a obține straturi egale, este mai bine să coci blaturile separat.
 15. Dacă totuși alegi să tai un singur blat, taie-l abia după ce s-a răcit.
 16. Ca să îți fie mai ușor să îl tai, învelește blatul  în folie alimentară după ce s-a răcit și pune-l în congelator pentru 30 de minute.
 17. Nu deschide ușa cuptorului timp de 20 de minute. Abia după ce acest interval s-a scurs poți deschis și roti blatul.
 18. Este indicat să coci blatul pe suportul din mijlocul cuptorului, pentru a te asigura că se va coace uniform.
 19. Un alt truc ar fi să nu scoți tortul din formă cel puțin 20 de minute.
 20. Folosește forma de tort adecvată. Indiferent câtă atenție acorzi pregătirii blatului, contează foarte mult și forma folosită. Există o gamă variată de forme de tort din care poți alege variantele potrivite.

Mai cunoști și alte trucuri pentru a obține un blat perfect? Te invităm să ni le împărtășești în secțiunea de comentarii!

Sursă foto: pixabay.com