Tipuri de Pasta de Zahar utilizate in Cofetarie
Martipan
Martipanul are o istorie veche de 3000 de ani, fiind unul dintre primele produse de cofetarie a carui reteta a ramas neschimbata. Martipanul este un amestec de pasta de migdale cu zahar. Calitatea si implicit valoarea martipanului este data de cantitatea de pasta de migdale pe care o contine. Conform legilor UE, concentratia de ulei de migdale minima admisa este de 14%.
Multa lume confunda martipanul cu pasta de zahar sau fondantul (atunci cand sunt folosite pentru decorarea torturilor si a prajiturilor), insa ultimele doua nu au in compozitia lor migdale, ci mai mult zahar si ingrediente sintetice.
Dezavantajele utilizarii martipanului sunt pretul destul de ridicat si culoarea, care datorita migdalelor este mai inchisa, nu este alb imaculat. Poate fi deschis la culoare cu ajutorul dioxidului de titan: Superwhite sau Pudra Alba
Pasta de zahar pentru acoperirea torturilor/machetelor
Mai este denumita si Icing pentru glasat. Este o pastă densă, făcută din zahăr pudră, gelatină, glucoză lichidă și apă. O pastă elastică, usor de întins, bună si pentru îmbrăcat torturi, si pentru modelat anumite decoruri simple. In general, pasta este disponibila doar in cluloarea alba. Recomandam pasta de zahar Dama Top
Pasta de zahar pentru figurine si flori simple (fara tulpini)
Aceasta pasta trebuie framantata bine pana ajunge la elasticitatea necesara realizarii figurinelor. Se intareste in scurt timp fara sa crape, Nu ranspire si nu se inmoaie, daca este depozitata corespunzator. Poate fi utilizata si pentru imbracarea torturilor, insa este un pic mai greu intrucat nu are elasticitatea pastei pentru acoperire (icingului) si se intareste mult mai rapid. Pasta Fodekor este disponibila si colorata: rosu, roz, verde, negru, galben, mov, etc…
Pasta de zahar pentru flori pe tulpina
Mai poarta denumirea de gumpate si este o pasta foarte fina, care poate fi intinsa foarte subtire. Pasta First Class este disponibila si colorata: rosu, roz, verde, negru, galben, mov, etc…
Pentru colorarea pastei de zahar (in general) recomandam colorantul ProGel Professional.
Cel mai concentrat colorant gel! Adaugati o cantitate foarte mica si obtineti rezultate uimitoare. Recomandat pentru toate tipurile de pasta de zahar, martipan, creme, macarons, icing, frisca, crema de unt, aluat. 100% Comestibil – GM Free – ingrediente care NU sunt modificate genetic – Vegetarian – Vegan – Fara Gluten – Fara Lactoza – Kosher – conform prescripțiilor religiei mozaice.
Sursa foto martipan: www.thespruceeats.com si www.bbcgoodfood.com
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.