Transforma ciocolata in decoratiuni inspirate!
Gustul inconfundabil al ciocolatei te-a încântat cu siguranță, de multe ori. Combinațiile obișnuite sau excentrice ți-au mângaiat papilele gustative iar mirosul te-a purtat spre al nouălea cer. Să nu mai vorbim de încântarea vizuală pe care decorațiunile de ciocolată ți-au provocat-o de atâtea ori.
Probabil te-ai întrebat cum au reușit maeștrii ciocolatieri să transforme lichidul dulce și aromat în forme spectaculoase care schimbă total aspectul oricărui deliciu dulce. Probabil ți-ai dorit să poți face și tu asemenea decorațiuni din ciocolată, dar nu ai știut cum.
Îți spun eu: poți obține decorațiuni impresionante cu ajutorul unor ustensile ciocolaterie. Astfel vei aduce la viață ciocolatierul din tine și vei crea cele mai frumoase decorațiuni.
Cum să folosești ciocolata pentru a decora deserturi?
Deși poate părea dificil de lucrat cu ciocolata, atunci când ai ciocolată de calitate și ustensilele potrivite, sarcina este ușoară și chiar plăcută. Poți fie să creezi decorațiuni cu ajutorul unor matrițe de ciocolată, pentru a forma diferite modele sau poți să decorezi cu praline delicioase.
Cum temperezi ciocolata?
Un lucru esențial de care trebuie să ții cont atunci când lucrezi cu ciocolata este temperatura. Dacă nu menții temperatura optimă riști să compromiți ciocolata și să îți fie imposibil să creezi decorațiunile dorite. Încălzită prea tare, ciocolata își pierde calitățile și nu mai poate fi modelată cu ustensile ciocolaterie.
Un mic secret care să te ajute în misiunea ta de a folosi ciocolată pentru decor este următorul: inițial trebuie să mărești temperatura, pentru a se topi ciocolata, însă odată adusă în formă lichidă trebuie să micșorezi căldura. Astfel ciocolata se răcește ușor și formează mici cristale de unt de cacao, ce apoi se vor transforma în formele dorite de tine.
În funcție de tipul de ciocolată și echipamentul folosit, punctul de topire este diferit. Pentru rezultate optime este bine să știi temperaturile specifice fiecărui tip de ciocolată:
- Ciocolata albă se topește la 45 de grade Celsius
- Ciocolata neagră (amăruie) se topește la 49 de grade Celsius
- Ciocolata cu lapte se topește la 47 de grade Celsius
Odată ce s-a topit ciocolata, este recomandat să o amesteci continuu până ce temperatura scade la următoarele valori:
- Ciocolata albă- 26 de grade Celsius
- Ciocolata cu lapte- 27 de grade Celsius
- Ciocolata amăruie- 29 de grade Celsius
Urmează o nouă încălzire a ciocolatei pentru a fi adusă la temperatura de lucru, astfel încât ciocolata albă să aibă 28 de grade C, cea amăruie să aibă 32 de grade C iar cea cu lapte 30 de grade C.
Deși poate părea dificil, acest proces nu necesită decât ustensile ciocolaterie potrivite și răbdare. Odată ce a fost adusă la temperatura optimă de lucru – se verifică cu ajutorul unui termometru alimentar –și la textura necesară, se toarnă ciocolata în matrițe- cu grijă, umplând doar 3 sferturi din formă- și se lasă la răcit pe un grătar de răcire.
Temperarea cu Masina de topit ciocolata
Pentru a face praline sau pentru acoperirea produse de patiserie este mai bine să utilizați ciocolata de înaltă calitate (32% minimum unt de cacao)
Tăiați produsul în bucăți mici sau utilizare cuverturii sub forma de banuti, pentru a asigura o topire ideala.
Evitati orice contact cu apa, ciocolata va deveni inaplicabilă.
Umpleți vascheta din otel inoxidabil cu 2/3 din ciocolată taiata bucati sau banuti. Porniți masina de topit ciocolata si stabiliti controlul temperaturii de topire, nu mai mult de 50 ° C. Când topiti couverture, asigurați-vă că temperatura să nu depășească 45-50 ° C.
Pentru un finisaj lucios, lăsați ciocolata topita sa se răcească până la 26-28 ° C, prin adăugarea bucăților rămase de ciocolată. Apoi reincalziti ciocolata, pentru scurt timp la temperatura de lucru dorita. Acesta este secretul de a face produsele din ciocolată profesionale: arta de a temperare ciocolata.
Când s-a întărit compoziția în matriță, rămâne să o scoți cu grijă, pentru a nu o deteriora.
După ce s-a încheiat acest proces, te poți mândri cu decorațiuni de ciocolată care îți vor transforma deserturile!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.